De legende van de Eensgezindheid
Er doet zich al jaren het verhaal de ronde dat een schipper, zodra hij de 'Eensgezindheid' achter zich aan de horizon ontwaart, het roer overdraagt aan zijn maat, in zijn roef gaat zitten, de gordijnen sluit en pas knarsetandend tevoorschijn komt als onze klipper hem voorbij is gebruist....
De Eensgezindheid is één van de snelste zeilschepen van het IJsselmeer en omstreken. Het heeft tot de tweede wereldoorlog met vracht, maar zonder motor, voornamelijk op de grote rivieren gevaren. Tijdens de oorlog is het tuig eraf gehaald en zijn de rondhouten opgestookt in de kachel. De schipper heeft na de oorlog een kleine sleepboot gekocht. Daarmee werd de Eensgezindheid met haar vracht gesleept, meestal in de omgeving van Rotterdam.
In de zeventiger jaren stopten de eigenaren met vracht varen, en het schip kwam stil te liggen in Gorinchem. Een tandarts uit Amsterdam kocht het schip, om er een varend woonschip van te maken. In 1988 kochten de vorige eigenaren de Eensgezindheid om het weer als zeilschip te gebruiken, nu met passagiers. Er waren veel schippers die de Eensgezindheid wilden kopen. Haar mooie lijnen beloofden dat zij een snelle zeiler zou zijn.
Sinds 1999 zijn Birgit Broekhuyse en Peter van Weelderen de trotse eigenaren van, volgens velen de mooiste, en de snelste klipper van Nederland.